Tort de ciocolată

Ingrediente

Pentru o tavă de copt cu pereți înalți:

  • 6 ouă
  • 250 g zahăr Mărgăritar Cristal
  • 250 g de unt
  • 120 g ciocolată
  • 2 căni de espresso
  • 2 linguri de rom
  • 250 g făină
  • 1/2 pachet de praf de copt

Pentru glazură

  • 200 ml de cafea sau ceai de fructe
  • 1 lingură de rom
  • dulceață de coacăze sau zmeură
  • 200 g de ciocolată pentru gătit
  • 250 ml de frișcă bătută

Pentru "morcovi"

  • 10-20 căpșuni
  • 1 cană de glazură de ciocolată albă 
  • Colorant alimentar portocaliu (sau galben și roșu)

Gătit

Se prepară espresso și se lasă să se răcească. Se topesc untul și ciocolata într-o cratiță, amestecând constant. Se bat ouăle cu zahărul de copt timp de 5-7 minute până devin spumoase și se adaugă amestecul de unt și ciocolată. Adăugați romul și espresso și continuați să amestecați. Adăugați făina și praful de copt și amestecați pentru a le combina. Se întinde amestecul pe o tavă de copt cu un cadru înalt și se coace la 170 °C cu aer cald timp de aproximativ 25 de minute (se testează cu un bețișor).

Înțepați blatul cu o furculiță. Se prepară cafeaua sau ceaiul, se amestecă cu romul, se toarnă peste blat și se așteaptă până când lichidul dispare. (Nu vă faceți griji, nu este prea mult lichid, prăjitura va absorbi). Ungeți tortul cu gem.

Pentru glazura de ciocolată, puneți ciocolata și frișca într-o cratiță și topiți-le la foc mediu, amestecând constant. Se întinde peste tort și se lasă să se întărească.

Pentru glazura de ciocolată albă cu căpșuni și morcovi, se prepară conform instrucțiunilor de pe ambalaj sau se topește ciocolata albă de menaj. Se amestecă cu colorantul alimentar. (Cel mai bine este să folosiți culori sub formă de gel). Se iau căpșunile de codiță și se înmoaie în ciocolată. Așezați-le pe hârtie de copt și lăsați-le să se usuce. (Sfat: păstrați căpșunile în frigider și scoateți-le chiar înainte de a le colora).

Scoateți rama din tava de copt. Tăiați cu un cuțit cei 2-3 cm din exterior, puneți-le într-un bol și fărâmițați-le. Înfigeți căpșunile în prăjitura de ciocolată. Așezați tortul pe o farfurie și presărați-l cu marginile de tort sfărâmat ("pământ").

Sfat pentru Paște: Decorați tortul de ciocolată cu flori de zahăr și ouă de Paște din ciocolată.

Vedeți mai multe rețete