Tort cu turtă dulce

Ingrediente

Pentru cele 3 blaturi:

  • 320 g făină
  • 2 linguri cu vârf de cacao
  • ¾ pliculeț de praf de copt
  • 180 g Mărgăritar Zahăr Sugars of the World Brun
  • 1 linguriță de scorțișoară (măcinată)
  • 2 linguri de condimente pentru turtă dulce
  • 200 g unt
  • puțină sare
  • 4 linguri de miere
  • 4 ouă (mărimea L)
  • 230 ml lapte bătut / iaurt de băut Natur
  • gem de merișoare

Pentru cremă:

  • 500 ml frișcă
  • 2 linguri de cremă de alune cu nuga
  • 50 g Mărgăritar Zahăr Pudră
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • miezul unei păstăi de vanilie
  • 1 linguriță de condimente pentru turtă dulce
  • 1,5 linguri de cacao

Pentru nucile confiate:

Gătit

Preîncălziți cuptorul la 170 °C, cu funcția de convecție. Tapetați trei forme de tort cu hârtie de copt. Bateți ouăle împreună cu zahărul galben timp de mai multe minute, până când rezultă o cremă robustă. Topiți untul. Adăugați cacaua, praful de copt, scorțișoara, condimentele pentru turtă dulce, precum și sarea, într-un bol. Amestecați treptat untul topit, compoziția de ouă și zahăr, mierea și laptele bătut, până când rezultă un aluat omogen.

Adăugați cantități egale de aluat în cele trei forme de tort. Coaceți blaturile de tort în cuptorul preîncălzit timp de 25 până la 30 de minute. (Faceți proba scobitorii!) Scoateți-le din formă cât încă sunt calde. Lăsați să se răcească.

Pentru cremă, bateți frișca până când devine cremoasă și adăugați amestecând ușor crema de alune cu nuga, zahărul pudră și zahărul vanilat. Răzuiți miezul unei păstăi de vanilie și adăugați-l, alături de condimentele pentru turtă dulce, în cremă. Adăugați cacaua și amestecați ușor.

Ungeți unul dintre blaturi cu gem de merișoare și cu un sfert din cremă și procedați la fel și cu celelalte două blaturi, pe care înainte de a le așeza unul peste altul le veți unge cu un strat subțire de gem de merișoare pe ambele fețe. Stratul de deasupra celui de-al treilea blat va fi de cremă, pe care o veți întinde și pe laterale folosind o spatulă pentru tort (sau o paletă profesională), astfel încât acesta să capete un aspect (semi)nud. Lăsați tortul timp de mai multe ore în frigider, pentru a se pătrunde. 

Pentru nucile confiate, adăugați zahărul alb fin împreună cu apa într-o oală și amestecați în continuu până începe să fiarbă. Lăsați la scăzut până rezultă un sirop. Adăugați nucile, învârtiți-le scurt prin sirop și așezați-le apoi pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, la uscat.

 Înainte de servire, ornați marginea tortului cu rămurele verzi de rozmarin, iar tortul cu nucile confiate și, opțional, cu merișoare proaspete.

Sfat: Dacă doriți să transformați tortul într-unul mai trendy, de tip Drip Cake, puteți pregăti un ganaș din 150 de grame de ciocolată și 100 de mililitri de frișcă, pe care le topiți împreună, iar apoi turnați cu grijă ganașul astfel obținut, cât încă este călduț, peste tortul păstrat la rece. Pentru efectul de drip, ganașul trebuie să se scurgă încet de-a lungul părții laterale.

Vedeți mai multe rețete