Tort cu ciocolată și mentă piperată

Ingrediente

Porții: 10
Timp de preparare: 60 minute (fără timp de răcire)

Pentru aluatul cu ciocolată:

Pentru crema de mentă:

  • 200 ml sirop de mentă 
  • 2 vârf de cuțit de gel colorant alimentar
  • 400 ml frișcă
  • 4 foi de gelatină
  • 100 g ciocolată tăiată mărunt sau fulgi de ciocolată

Pe partea superioară:

  • After Eight
  • 100 ml frișcă
  • mentă proaspătă

Gătit

Aluatul cu ciocolată:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, cu încălzire sus-jos.

Fundul unei forme de tort cu clemă, cu diametrul de 20 cm, se tapetează cu hârtie de copt.

Se separă gălbenușurile ouălor de albușuri, iar gălbenușurile se amestecă cu jumătate din zahăr până devin cremoase.

Albușurile de ouă împreună cu sarea se bat spumă. Se adaugă treptat restul zahărului, iar apoi se adaugă gălbenușurile de ouă împreună cu făina cernută, cacao și praful de copt.

Amestecul se toarnă în forma de torn, se distribuie uniform și se coace în cuptorul preîncălzit timp de cca. 35 minute. Se verifică cu ajutorul unui ac.

Se lasă la răcit.

Crema de mentă:

Frișca se bate până capătă o textură tare.

Foile de gelatină se înmoaie în apă rece timp de 4 minute. Se storc prin presare. Se încălzesc 4 linguri de sirop de mentă și se adaugă gelatina stoarsă.

Se adaugă 1/3 din frișca bătută și se încălzește până devine ușor lichidă. Se adaugă colorantul alimentar până se obține o culoare verde uniformă.

Amestecul se adaugă la restul de frișcă.

Se adaugă siropul de mentă, colorantul alimentar și ciocolata tăiată mărunt, iar apoi se amestecă până se obține o cremă fină.

Pe partea superioară:

Crema de mentă se unge uniform deasupra aluatului cu ciocolată răcit. Se lasă la solidificat în frigider timp de cel puțin 4 ore – dar cel mai bine ar fi peste noapte.

Se îndepărtează marginea formei de tort.

Frișca se bate până capătă o textură tare, iar cu ajutorul unui sac cofetar, se realizează puncte pe crema de mentă.

Ciocolatele After Eight se tai în două diagonal, iar jumătățile se pun pe vârful tortului.

Se decorează cu mentă proaspătă.
 

Sfat: În loc de siropul de mentă piperată de casă și colorantul alimentar se poate utiliza, de asemenea, sirop disponibil în magazine.

 

Vedeți mai multe rețete