Tort cu afine, mac și lavandă

Ingrediente

Număr porții: 12
Timp de preparare: 60 minute (fără timp de răcire)

Pentru pișcotul cu mac:

Pentru cremă:

  • 150 g brânză
  • 270 g mascarpone
  • 1 pachet zahăr vanilat
  • 0,5 g lămâie (suc)
  • 250 ml frișcă sintetică
  • 4 foi de gelatină
  • 250 g dulceață de afine

Pentru compoziție:

 

Gătit

Pișcot cu mac:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, cu încălzire sus-jos. Fundul unei forme de tort cu clemă, cu diametrul de 22 cm, se tapetează cu hârtie de copt.

Ouăle se amestecă cu zahărul timp de 15 minute.

Făina se amestecă cu macul și praful de copt, și apoi se adaugă la amestec.

Aluatul se toarnă într-o formă de copt cu arc și se coace timp de cca. 30 minute. Se verifică cu ajutorul unui ac.

Pișcotul cu mac se separă cu grijă de marginile formei de copt cu ajutorul unui cuțit și se scoate.

Se lasă la răcit, iar apoi se taie orizontal în trei părți.

Crema:

Frișca se bate până capătă o textură tare și se răcește.

Foile de gelatină se înmoaie în apă rece timp de 5 minute.

Se amestecă mascarpone, brânza, sucul de lămâie și zahărul vanilat.

Foile de gelatină se storc prin presare și se topesc la foc mediu.

Se adaugă 5 linguri de cremă de brânză cu mascarpone la gelatina topită și se amestecă. Pe urmă, se adaugă înapoi la restul cremei.

Se adaugă frișca la amestec și se uniformizează cu atenție.

1/3 din cremă se pune deoparte.

La restul cremei se adaugă jumătate din dulceața de afine. Jumătate din crema obținută astfel se pune deoparte.

La cealaltă parte se adaugă și se amestecă restul dulceții de afine.

Compoziție:

Stratul inferior al pișcotului cu mac se plasează pe un suport de tort (rotativ). În jurul său se pune un inel de tort.

Se pun deoparte 4 linguri de cremă mov închis. Restul se răspândește uniform pe baza tortului.

Se plasează deasupra al doilea strat de pișcot și se apasă puțin. Pe acest strat se unge siropul de lavandă. Pe urmă se unge cu crema mov deschis. De asemenea, din această cremă se pun deoparte 4 linguri.

Stratul superior al pișcotului cu mac se plasează deasupra cremei mov, și se apasă ușor. Crema albă se unge uniform, într-o grosime de cca. 0,5 cm pe stratul superior al pișcotului.

Tortul se lasă la răcit timp de cel puțin 4 ore. De asemenea, se răcește crema rămasă.

Se îndepărtează inelul de tort.

Crema mov închis rămasă se unge pe aproximativ treimea inferioară a marginii tortului. Crema mov deschis se unge pe aproximativ treimea mijlocie, iar crema albă, pe treimea superioară.

Se mișcă ușor o spatulă pentru tort de-a lungul marginii tortului, în timp ce se rotește suportul de tort. Astfel se creează straturile de cremă suprapuse.

Tortul se poate decora după gust cu afine proaspete, flori de lavandă și rozmarin, și apoi se presară cu zahăr pudră.

 

Sfat: Iubitorii de lavandă pot amesteca 3 linguri (sau chiar mai multe) de sirop de lavandă în cremă.

Video

Vedeți mai multe rețete