Tort Banana Split

Ingrediente

Pentru aluatul cu ciocolată

  • 210 g unt de temperatura camerei
  • 210 g Mărgăritar Zahăr Pudră Extrafin
  • 1 pachet zahăr vanilat
  • 7 ouă la temperatura camerei
  • 1 drob de sare
  • 40 g cacao olandez pentru copt (fără zahăr adăugat)
  • 210 g făină
  • ½ pachet praf de copt
  • 60 g lapte la temperatura camerei

Pentru umplutură:

  • 300 g mascarpone
  • 250 g brânză degresată
  • 120 g Mărgăritar Zahăr Pudră
  • 400 g frișcă sintetică
  • 2 pachet praf de fixare pentru frișcă
  • 100 g ciocolată neagră
  • 3 banane de mărime medie

Pentru decorațiune

  • 2 banane de mărime medie
  • 100 g ciocolată neagră

Gătit

Se preîncălzește cuptorul le 180°C, cu încălzire sus-jos, și 2 forme de copt cu diametrul de 20 cm se ung cu unt sau se tapetează cu hârtie de copt.

Pentru aluat, untul se amestecă cu 60 g de zahăr și cu zahărul vanilat timp de cca. 3-5 minute până se obține un amestec spumos, de culoare albă.

Se separă gălbenușurile ouălor de albușuri, iar gălbenușurile se adaugă una câte una la amestecul de unt și zahăr.

Albușurile se bat spumă cu un drob de sare în timp scurt. Se adaugă treptat restul zahărului, iar apoi se bat până se obține o spumă tare.

Cacao se amestecă cu praful de copt, iar apoi se amestecă manual, adăugând alternat făina și laptele.

Aluatul se toarnă în formele de copt pregătite, și se coace în cuptorul preîncălzit timp de cca. 35-40 de minute (se verifică cu ajutorul unui ac).

Se lasă să se răcească, iar apoi se tai orizontal pentru a obține 4 blaturi separate. Dacă suprafața tortului nu este uniform, se taie, iar restul se zdrobește și se presară peste tort (este excelent pentru decorațiune).

Pentru umplutură, mascarpone, brânza și zahărul pudră se amestecă într-un timp scurt, până capătă o consistență cremoasă.

Frișca se amestecă și se bate împreună cu praful de fixare pentru frișcă până se întărește, și se adaugă la amestec.

Ciocolata se topește și se pune la o parte.

Bananele se decojesc și se tai felii.

Primul blat se plasează pe un suport de tort, iar în jurul său se pune un inel de tort.

Se unge cu un strat subțire de cremă, pentru ca bananele să nu alunece de pe suprafața sa.

Se pun feliile de banane peste blat în mod uniform, și se stropește cu 3-4 linguri de ciocolată topită.

Feliile de banane se ung cu 3-4 linguri de cremă, și apoi se plasează deasupra următorul blat.

Se continuă tot așa strat cu strat, iar după ce tortul este gata, se lasă la răcit timp de cel puțin 3-4 ore.

Inelul de tort se îndepărtează cu grijă utilizând un cuțit cu lamă neascuțită, tortul se unge cu restul cremei, iar apoi firimiturile de tort se presează ușor pe treimea inferioară a tortului.

Se decorează cu felii de banane proaspete și ciocolată topită.

Vedeți mai multe rețete