Prăjitură pufoasă de iaurt cu ulei de măsline

Ingrediente

Pentru o formă de copt cu diametrul 24cm
12/14 porții

Aluat:

  • 200 g făină simplă
  • 120 g de făină integrală
  • 130 g Zahăr Mărgăritar Cristal
  • 350 g iaurt
  • 100 g ulei de măsline
  • 2 ouă
  • 9 g praf de copt
  • 1 coajă și suc de portocală
  • 2 g sare

Portocale confiate:

  • 500 g portocale roșii
  • 150 g Zahăr Mărgăritar Cristal
  • 120 g apă
  • 1 păstaie de vanilie
  • 2 g sare

Gătit

Se adaugă cele două tipuri de făină, zahărul, praful de copt, sarea și coaja de portocală într-un castron și se amestecă uscat. Se adaugă iaurtul, uleiul, sucul de portocale și se amestecă cu o spatulă sau cu un tel de mână până la omogenizare. Se tapetează o formă de tort cu hârtie, se toarnă amestecul în ea și se coace la 160°C timp de aproximativ 30 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în centru iese uscată. Lăsați blatul să se răcească în formă, apoi desfaceți-l cu grijă cu un cuțit și puneți-l pe un platou de servit.

Se spală bine portocalele și se taie cu un cuțit ascuțit în felii de 7-8 mm grosime. Se așază pe fundul unui vas mare, se adaugă sarea, păstaia de vanilie și zahărul, se acoperă cu apă și se acoperă cu un cerc decupat din hârtie de copt, care va acoperi toate portocalele. Se fierb la foc foarte mic timp de aproximativ 30 de minute, până când cea mai mare parte a lichidului s-a evaporat și portocalele s-au îndulcit. Lăsați-le să se răcească puțin și apoi scoateți-le cu grijă din oală, cât sunt încă calde, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Se decorează prăjitura răcită cu portocalele și cu restul de sirop rămas în vas. Puteți servi cu o lingură sau două de iaurt.

Vedeți mai multe rețete