Prăjitură cu găuri „Poke Cake” cu cafea și caramel

Ingrediente

pentru o formă de copt rulade normală

Pentru aluatul cu cafea

  • - 200 g unt de temperatura camerei
  • - 200 g Mărgăritar Zahăr Sugars of the World Brun
  • - 1 pachet zahăr vanilat
  • - 5 ouă la temperatura camerei
  • - 1 drob de sare
  • - 2 cafele espresso reci
  • - 60 g lapte la temperatura camerei
  • - ½ pachet praf de copt
  • - 200 g făină

Pentru caramelul cu frișcă

Gătit

Se preîncălzește cuptorul la 180 °C, cu încălzire sus-jos, iar o formă pentru chec se unge cu unt și se presară cu făină.

Pentru aluat, untul se amestecă cu 60 g de zahăr și cu zahărul vanilat timp de 3-5 minute până se obține un amestec spumos, de culoare albă.

Se separă gălbenușurile ouălor de albușuri. Gălbenușurile se adaugă una câte una la amestecul de unt și zahăr și se omogenizează complet.

Albușurile de ouă se bat spumă cu un drob de sare. Pe urmă, se adaugă treptat restul zahărului, iar apoi se bat până se obține o spumă tare.

Cafeaua espresso se adaugă la lapte.

Făina se amestecă cu praful de copt, se cerne, iar apoi se adaugă la amestec manual, cu grijă, alternând cu cafeaua cu lapte și cu albușurile de ouă bătute spumă.

Aluatul se toarnă în forma de copt pregătită, și se coace în cuptorul preîncălzit timp de cca. 45-60 minute (se verifică cu ajutorul unui ac).

Se lasă să se răcească, iar apoi se scoate din forma de copt.

Prepararea cremei de caramel

Pentru caramelul cu frișcă, zahărul granulat se adaugă la o tigaie mare antiaderentă, și se topește la foc mediu sau mare. Nu se va amesteca la început, ci se va aștepta până majoritatea zahărului se topește. Pe urmă, se amestecă și se agită până zahărul se topește complet și devine uniform. Trebuie să aibă culoarea maro-aurie.

Se adaugă treptat frișca caldă, amestecând în continuu (Atenție! Este fierbinte și aburind!) Se reduce temperatura, și se amestecă până caramelul obține o consistență netedă.

Se lasă puțin la răcit, iar apoi se adaugă untul și se amestecă. Se lasă la răcit.

Cu ajutorul mânerului unei linguri din lemn, se fac găuri în partea superioară a prăjiturii răcite. Găurile trebuie să ajungă aproape până la fundul prăjiturii, dar nu trebuie să o perforeze complet.

Caramelul cu frișcă se adaugă într-un sac cofetar cu dui de ornare îngust și se umple găurile cu ajutorul acestuia.

Restul caramelului se răspândește pe prăjitură, și se poate presăra cu puțin cacao, după gust.

Observație: Prăjitura rămâne proaspătă timp de cel puțin 3-4 zile sigilată ermetic.

Vedeți mai multe rețete