Muștar de smochine

Ingrediente

  • 1 kg smochine proaspete
  • 25 ml vin alb (ex. Chardonnay)
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 200 ml suc de mere nefiltrat
  • 50 g semințe de muștar
  • 500 g Mărgăritar Zahăr Gelifiant 3:1
  • 1 ardei chili micuț
  • 1 lingură de muștar Dijonc

 

Gătit

Smochinele se spală, se îndepărtează tulpinile și se tai în bucăți. Bucățile de smochine, vinul alb, sucul de lămâie și sucul de mere se adaugă într-un vas și se fierbe, amestecând. Se scoate de pe foc și se face piure cu ajutorul unui mixer vertical. Se lasă la răcit.

Semințele de muștar se prăjesc fără unsoare într-o tigaie antiderapantă. Două treimi din semințe se sfărâmă într-un mojar. Ardeiul chili se taie longitudinal, se îndepărtează semințele și se taie în bucăți mici. Zahărul gelifiant, bucățile de chili și muștarul Dijon se adaugă la amestecul de smochine, se fierbe amestecând, se lasă la fiert timp de 4 minute, până începe să clocotească.

În final, se adaugă semințele de muștar sfărâmate și cele întregi. Încă fierbinte, se toarnă în borcane micuțe sterilizate, care se închid etanș.

Sfaturi:

  • Muștarul de smochine se potrivește perfect la platouri cu brânză și brânza la grătar.
  • Se poate păstra chiar și timp de un an într-un loc întunecat și răcoros. Păstrați borcanele deschise în frigider, și consumați în scurt timp după deschidere.

Vedeți mai multe rețete