Gogoși cu plăcintă cu lămâie

Ingrediente

pentru cca. 12 bucăți

Pentru aluatul cu drojdie

  • 500 g făină
  • 60 g Mărgăritar Zahăr Alb Fin
  • 60 g unt moale
  • 1 ou întreg + 1 gălbenuș de ou (albușul se utilizează pentru decorațiune)
  • 25 g drojdie proaspătă sau 1 pachet drojdie instant
  • 260 g lapte
  • 1 drob de sare
  • 1 ou și puțin lapte pentru uns

Pentru decorațiune:

Pentru umplutura cu lămâie

Pentru glazură:

Adițional

  • Un tăietor circular mai mic și unul mai mare (sau de ex. un dui de ornare pentru sac decorator și un pahar) pentru tăiere

Gătit

Se adaugă toate ingredientele aluatului cu drojdie într-un vas de amestecare, și se frământă timp de cel puțin 15 minute, până se obține un aluat fin și elastic.

Pe o suprafață presărată cu făină, se formează o bilă din aluat, se acoperă și se lasă la dospit la temperatura camerei timp de o oră (sau până crește de două ori mărimea inițială). Între timp, se prepară umplutura și decorațiunea.

Se tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt, iar cuptorul se preîncălzește la 100 °C. Albușul de ou rămas, împreună cu zahărul, sarea și sucul de lămâie se bate spumă tare pe focul cel mai mare. Amestecul trebuie să formeze culmi la scoaterea telului.

Amestecul de bezele se toarnă într-un sac decorator cu dui de ornare în formă de stea, și se apasă mici puncte pe o jumătate din tavă. Lămâia se spală sub apă fierbinte și se taie felii mici. Feliile de lămâie se învelesc în zahăr și se plasează pe cealaltă jumătate a tăvii. Decorațiunile se lasă la uscat în cuptorul preîncălzit timp de 40-45 minute.

Pentru umplutură se adaugă toate ingredientele, cu excepția untului, într-o oală și se amestecă până se obține un amestec fără bulgări.

Se încălzește la foc mediu, amestecând în continuu până se obține o masă de consistența budincii.

Crema de lămâie se trece printr-o sită și se lasă la răcit pentru puțin timp. Se amestecă cu untul până se obține o masă fină. Crema uscată se umple într-un sac decorator cu dui de ornare.

Se preîncălzește cuptorul la 180 °C, cu încălzire sus-jos. Aluatul cu drojdie dospit se întinde pe o suprafață presărată cu făină până se obține o grosime de cca. 1 cm, iar cu tăietorul circular sau de exemplu un pahar pentru apă, se tai cercuri din aluat cu diametrul de cca. 7-9 cm. Pentru găurile din mijlocul gogoșilor, se utilizează un tăietor mai mic sau de exemplu un dui de ornare.

Gogoșile se plasează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se acoperă și se lasă la dospit timp de încă 20 de minute.

Ouăle se bat cu lapte, iar gogoșile se ung cu amestecul obținut, și se rumenesc în cuptorul preîncălzit timp de cca. 25 minute, iar apoi se lasă să se răcească.

Pentru glazură, zahărul se trece prin sită, și se adaugă treptat la sucul de lămâie, până se obține un amestec nu prea lichid.

Vârfurile gogoșilor se umple cu cremă de lămâie în mai multe puncte. În acest scop, duza de umplere se introduce în gogoși de sus în diagonală, și se umple cu presiune ușoară. Gogoșile se înmoaie în glazura cu lămâie cu găurile de umplere în jos, și se decorează cu feliile de lămâie uscate și bezelele. Sunt cele mai delicioase când sunt proaspete.
 

Sfat: Gogoșile umplute pot fi congelate într-un ambalaj închis ermetic, fără glazură și decorațiune.

Vedeți mai multe rețete