Fursecuri cu vin fiert

Ingrediente

pentru aluat (cca. 35-40 bucăți

  • 380 g făină
  • 250 g unt rece (tăiat bucăți)
  • 125 g Mărgăritar Zahăr Pudră
  • 1 gălbenuș de ou (M)
  • 1 coajă de portocală netratată
  • 1 drob de scorțișoară

pentru jeleul cu vin fiert

  • 250 ml vin roșu
  • 80 ml suc de portocale proaspăt stors și coaja de portocală netratată (cca. 1-2 portocale)
  • 190 g Mărgăritar Zahăr Gelifiant 2:1
  • 20 ml rom
  • 1 bețișor de scorțișoară sau ½ linguriță de scorțișoară
  • ½ linguriță de cuișoare măcinate
  • 1 păstaie de vanilie sau 1 pachet de zahăr vanilat

 

Observație: În locul condimentelor se poate folosi, de asemenea, 1-2 linguri de amestec de condimente pentru vin fiert.

Gătit

Se adaugă toate ingredientele aluatului într-un vas de amestecare, și se frământă cu ajutorul unui robot de bucătărie sau al unui cârlig pentru frământare al unui mixer manual, până se obține un aluat fin.

Aluatul se pune pe o suprafață presărată cu făină, se formează din aluat o bilă cu ajutorul mâinilor, se acoperă și se lasă la stat în frigider timp de cca. 45 minute.

Ingredientele jeleului cu vin fiert se adaugă într-o oală mică și se amestecă cu zahărul gelifiant.

Amestecul se fierbe și se lasă la fiert timp de 4 minute, amestecând din când în când.

Jeleul cu vin fiert încă fierbinte se cerne printr-o sită și se toarnă într-un vas. Se lasă jeleul să se răcească la temperatura camerei și să se întărească.

Se preîncălzește cuptorul le 180 °C, cu încălzire sus-jos, și se tapetează 1-2 tăvi cu hârtie de copt.

Aluatul se desparte în porții de câte 10 g, și se formează biluțe din acestea cu mâinile acoperite cu făină.

Biluțele se pun pe tava pregătită lăsând o distanță puțin mai mare între ele, și cu ajutorul mânerului unei linguri de lemn, se realizează niște adâncituri mici în mijlocul biluțelor.

Biluțele de aluat se coc în cuptorul preîncălzit timp de cca. 15.-18 minute, până capătă o culoare nu foarte închisă, iar apoi se lasă să se răcească complet.

Jeleul cu vin fiert se amestecă cu puțin rom până se obține o textură fină, și se toarnă într-o pungă pentru decorat prăjituri sau o pungă de congelator.

Se decupează colțul pungii și se toarnă jeleul cu vin fiert în adânciturile fursecurilor.

Se așteaptă până jeleul se solidifică bine, și se păstrează fursecurile într-o cutie pentru biscuiți până la servire. Fursecurile rămân proaspete timp de 3-4 săptămâni într-o asemenea cutie.

Vedeți mai multe rețete