Cozonac Babka cu prăjitură cu brânză și afine

Ingrediente

pentru o formă de copt rulade

Pentru aluatul cu drojdie

 

  • 500 g făină
  • 30 g drojdie proaspătă sau 1 pachet drojdie instant
  • 5 g sare
  • 80 g Mărgăritar Zahăr Cristal Bio
  • 80 g unt moale
  • coaja unei lămâi
  • – 1 ou (mărimea M)
  • 250 ml lapte de temperatura camerei
  • 1 ou și puțin lapte pentru uns

Pentru umplutura de prăjitură cu brânză și afine

 

Gătit

Prepararea aluatului cu drojdie

În primul rând, ingredientele uscate se adaugă într-un vas de amestecare și se amestecă cu ajutorul unei linguri. (Dacă se utilizează drojdie proaspătă, aceasta poate fi pur și simplu fărâmată în aluat.)

Pe urmă se adaugă untul, oul și laptele, iar apoi se amestecă ingredientele cu ajutorul unui cârlig pentru frământare al unui mixer manual sau unui robot de bucătărie timp de cca. 10-15 minute, până se obține un aluat fin. (Aluatul trebuie să se desprindă de marginile și fundul vasului.)

Pe o suprafață presărată cu făină, din aluat se formează o bilă cu mâinile, iar apoi se pune înapoi în vas și se acoperă cu un prosop de bucătărie curat.

Aluatul cu drojdie se lasă la dospit într-un loc călduros, timp de cca. 40 minute. Aluatul trebuie să se dospească semnificativ.

Prepararea umpluturii de prăjitură cu brânză și afine

Crema de brânză se amestecă manual cu zahărul, coaja de lămâie, grișul și vanilia măcinată.

Prepararea cozonacului Babka cu prăjitură cu brânză și afine

Se unge cu puțin unt sau spray de copt și apoi se presară cu făină o formă de copt pentru ruladă.

Pe o suprafață presărată cu făină, aluatul cu drojdie dospit se întinde la o grosime de cca. 5 mm, în formă de dreptunghi.

Amestecul cu cremă de brânză se întinde uniform pe blat, iar afinele se pun deasupra sa.

Blatul se rulează de-a lungul marginii scurte, și apoi se taie în două în lungul său. (Dacă s-a tăiat în două, atunci se vede umplutura)

Cele două fire se împletesc, capetele se unesc, iar cozonacul babka se pune cu grijă în forma pregătită.

Forma se acoperă din nou cu un prosop de bucătărie curat și se lasă timp de încă 15 minute.

Între timp, cuptorul se preîncălzește la 180 °C, cu încălzire sus-jos, și se bate un ou cu puțin lapte.

Cozonacul babka cu prăjitură cu brânză și afine se unge uniform cu amestecul de ouă și lapte, iar apoi se coace timp de 45-50 minute în treimea inferioară a cuptorului preîncălzit. (Dacă partea superioară a cozonacului babka devine prea închisă la culoare, se acoperă cu o folie și se finalizează coptul)

Se lasă la răcit, iar apoi se întoarce forma, se scoate cozonacul și se servește de îndată.

 

Sfat: Cozonacul babka cu prăjitură cu brânză și afine se poate felia și congela foarte bine. Astfel, va fi întotdeauna o delicatesă la îndemână pentru orice picnic spontan de vară.

 

 

Vedeți mai multe rețete