Compot de piersici și cardamom

Ingrediente

Porții / cantități de umplere: cca. 2250 ml (3 borcane de câte 750 ml)
Timp de preparare: 50 minute

Gătit

Apa și zahărul se adaugă într-un vas.

Lămâile se spală cu apă fierbinte și se șterg până se uscă. Pe urmă, se decojesc foarte fin, se adaugă într-un filtru de ceai textil sau un infuzor de ceai în formă de ou împreună cu condimentele, și se pun în vas. Se adaugă sucul de lămâi.

Amestecul se fierbe amestecând în continuu și se lasă la fiert timp de un minut.

Se scoate de pe foc și se lasă să se răcească. În final se scot condimentele.

Piersicile se pun pe rând în apă fierbinte pentru cca. 30 de secunde, se scot cu o lingură găurită, se strecură și se decojesc cu un cuțit pentru fructe.

Se preîncălzește cuptorul la 90 °C, cu încălzire sus-jos.

Piersicile se tai în două, se scot sâmburii și se tai în inele. Feliile de piersici se pun imediat în straturi în borcanele pregătite.

Se toarnă infuzia peste ele, astfel încât să ajungă la cca. 2,5 cm sub marginea paharelor. Infuzia trebuie să acopere complet feliile de piersici. Se sigilează sticlele.

Sticlele se pun într-un vas umplut cu apă de 2 cm, și se pasteurizează timp de cca. 40 minute.

Paharele nu pot să se atingă unul de celălalt. Se pasteurizează timp de cca. 40 minute.

Se scot cu grijă din cuptor cu ajutorul unui prosop de bucătărie, se pun pe cârpă umedă și se lasă să se răcească.

Sfaturi:

Capsulele de cardamom se deschid prin apăsare cu latul unui cuțit, se scot sâmburii și se macină într-un mojar, pentru a permite extragerea uleiului esențial cu aromă dulce și condimentată.

Compotul de piersici se potrivește în special cu Kaiserschmarrn.

Compotul se poate pasteuriza într-un aparat de gătit cu aburi, la 100oC timp de 40 de minute.

Vedeți mai multe rețete